Des de fa unes setmanes la comunitat educativa mostra la seva preocupació davant l’augment d’infants que han vist la sèrie de Netflix “El joc del calamar”, recomanada per a majors de 16 anys.

Cada vegada es detecten casos d’infants més joves que l’han visualitzat, arribant inclús a situacions on alumnat d’infantil l’ha vist amb la companyia d’algun germà o germana gran.

La sèrie és altament violenta i té un missatge totalment contrari als valors educatius que es treballen des de l’escola. El missatge literal que arriba als nostres escolars és el poc valor de la vida humana i que tot val per aconseguir un premi.

D’una banda, hem de tenir present que els nostres fills i filles es troben en unes edats on les imatges d’aquesta sèrie, d’una violència extremadament explícita, poden generar un impacte molt negatiu en el seu benestar emocional. Encara que en el moment de veure-les no ho pugui semblar, poden experiment en altres moments posteriors malestar i dificultats per dormir, al convertir-se en escenes que recordaran amb freqüència encara que no vulguin.

D’altra banda, les relacions socials a l’hora del joc a l’escola, també es poden veuen contaminades per l’argument de la sèrie. Més enllà de jugar als jocs tradicionals que apareixen a la sèrie, s’han detectat casos on el tracte que es dona als companys i companyes que perden es converteix en humiliant i degradant. A més de reproduir (per sort de forma simulada) la violència que es mostra a la sèrie, també s’han copsat situacions on els vencedors i les vencedores han convertit en esclaus als infants que han perdut el joc.

Per tots aquests motius, des de l’AFA volem conscienciar les famílies de la importància de tenir cura dels continguts audiovisuals que veuen els nostres fills i filles. En cas que ens diguin que volen veure continguts d’aquestes característiques, cal explicar-los els perjudicis que pot tenir per ells fer-ho.

Ara és aquesta sèrie, però les plataformes digitals i els portals d’Internet estan plens de continguts que no són aptes pels nostres infants. Cal tenir present que encara no es troben en l’edat madurativa necessària per processar determinades imatges, que als més petits els costa encara diferenciar la realitat de la fantasia, i que els possibles missatges moralitzadors que amaguen algunes sèries i pel·lícules, s’escapen encara de la seva forma de processar i d’interpretar allò que veuen.

En aquest enllaç, podreu veure com els nostres alumnes ho expliquen molt bé: https://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/infok-21102021/video/6125459/